Роувърът на НАСА Опортюнити (Opportunity) завърши активната си дейност на Марс.

...
Роувърът на НАСА Опортюнити (Opportunity) завърши активната си дейност на Марс.
Коментари Харесай

Какво ще се случи с изоставения на Марс роувър Opportunity?

Роувърът на НАСА Опортюнити (Opportunity) приключи дейната си активност на Марс. Малкият слънчев панел от батерията, явно е привършен по време на страхотната прашна стихия на Червената планета и след финален опит да се свърже с него, НАСА реши на съдбовния 13 февруари да изостави далечния откривател.

Джеф Морш (Jeff Moersch), професор по планетарна просвета в Университета на Тенеси, Ноксвил и член на екипа на Opportunity споделя, че Opportunity има някои пластмасови късчета, които в последна сметка биха могли да се разпаднат под лъчите на слънцето, като да вземем за пример неговата изолираност.

„ Но, като цяло, мисля, че ще наподобява много дълго време по този начин, както сме го оставили, когато и в случай че астронавти в миналото се натъкнат на него “ споделя Морш за Live Science. „ Вероятно ще е много прашен “, добави той.

Това несъмнено, в случай че астронавти се появят при него на Марс в относително близко бъдеще – идващия век или два, да вземем за пример.

За доста по-дълги интервали, споделя Морш, роувърът ще се утаи на прахуляк. Възможността да действа толкоз дълго, към 15 години, съществуваше, тъй като мощните марсиански ветрове отнасяха праха от тялото му. Но за по-дълги интервали е много противоречиво кой ще има преимущество – праха или вятъра. Морш показва подозрения, че роувърът релативно скоро ще бъде заровен под пластовете марсианска пръст.

„ Ами след милиони години в далечно бъдеще? На Земята всичко остаряло оставено на повърхността, в последна сметка след години може да се окаже надълбоко подземен. Но това е с помощта на резултатите от тектониката на водата и земните плочи, фактори, които не са налице на Марс “, споделя Морш.

„ В доста дълготраен проект ще има въздействия върху повърхността на Марс от други галактически тела, които ще се разрушават там и ще изхвърлят в атмосферата на Марс големи елементи от повърхността на планетата, които последователно ще падат още веднъж върху нея и ще погребат обектите, които са там, “ споделя той.

Ако се появи такава опция и на Марс кацнат извънземни след милиони и милиони години, те ще намерят роувъра някъде в канара, както палеонтолозите намират вкаменелости на динозаври тук на Земята.

Но НАСА се надява да изпрати хора на Марс един ден, не толкоз надалеч. И има фантазии за определяне на някакво човешко населено място там. Стив Скуйръс, професор по астрономия в Университета Корнел в Итака, Ню Йорк, и началник на научната задача на Opportunity, съобщи по време на конференцията на НАСА, на която беше оповестена гибелта на роувъра, че организацията няма проекти да го върне на Земята.

Въпреки това, съгласно Морш, когато хората се открият в колония на Марс, не е изключено да положат известни старания, с цел да възстановят и употребяват по някакъв метод Опортюнити. Може би в края на краищата роувърът може да се окаже в музея, или районът, проучен от него, може да се окаже народен парк?

Не би трябвало да се изключва и опцията, като се имат поради милиони години, някой метеор да удари Опортюнити непосредствено и да го разбие на късчета.

Публикувано в LiveScience.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР